Kennen we de smaak van..... eigenlijk nog wel?
- Geplaatst op
- 0
Er gaat geen dag meer voorbij of er wordt in de media gemeld dat de producten die we eten of drinken niet dat zijn wat ze eigenlijk zouden moeten zijn. Dat deze producten dusdanig gemanipuleerd zijn dat je jezelf moet afvragen wat we nu eigenlijk naar binnen werken.
Toegevoegde geur- en smaakstoffen, stabilisatoren, E-nummers, (fruit-)suikers, zout, emulgatoren en nog veel meer van die goedjes.
Is het nu echt nodig om al deze kunstgrepen toe te passen?
Als kind (jawel, ergens tweede helft vorige eeuw) kreeg je fruit, groenten, vis en wild naar gelang het seizoen en moeders deed haar best het nodige fruit of groente te wekken of in te vriezen voor na het seizoen. Dus er kwamen niet het hele jaar aardbeien, blauwe bessen of bloemkool op tafel.
Maar goed ik dwaal wat af, waar het me eigenlijk om gaat is, dat je er klaarblijkelijk niet meer van uit kunt gaan dat het product dat je koopt en eet, ook daadwerkelijk 100% natuurlijk is. Naïef? Waarschijnlijk, maar ik verbaas me iedere keer weer.
Bewerkt eten
Gamba’s en kipfilets die in China volgespoten worden om meer volume te krijgen. Aubergines die in India van een mooi paars kleurtje voorzien worden om zo de consument te verleiden. Massaal gefokt vee, gevogelte, gekweekte vis en genetisch gemanipuleerde gewassen om maar aan de steeds toenemende vraag te voldoen. Ondertussen groeit er gelukkig steeds meer het bewustzijn dat we hiermee niet op de goede weg zijn en zijn er steeds meer initiatieven zijn om kwalitatief hoogwaardige producten te produceren. Vee van kleinschalige boerderijen, groente van de koude grond of kleine kassen, pluimvee dat weer buiten gescharreld heeft. Kleine producenten die met zorg, liefde en passie voor hun producten dag en nacht in de weer zijn.
Lokale producten
Steeds meer chefs werken met lokale eerlijke producten, niet alleen vanuit milieu oogpunt, maar omdat de kwaliteit en smaak zoveel mooier is. De klanten mogen tenslotte het beste verwachten. Maar hoe krijgen we dan diezelfde klant zover dat ze de producten niet bij de kilo-knallers halen of alleen maar de kilo aanbiedingen kopen? Natuurlijk kost het wat meer moeite om je verse eieren, melk, kaas of groente bij de boer in de buurt te kopen en liggen de prijzen vaak wat hoger. Misschien moeten we er naar toe om minder maar wel beter te gaan eten. Consuminderen heet dat tegenwoordig geloof ik. Proeven en beleven, in plaats van alleen maar voeden.
Kijk eens om je heen en zie waar een aantal chefs en andere vakidioten mee bezig zijn, bijv. Jonathan Karpathios die een prachtige kas heeft voor zijn eigen groenten en zijn zelfbedachte “Bieterbal” en ontzettend mooie gerechten met groenten op tafel zet; Gertjan Kiers, een slager waarbij de passie en kennis van het vak en goed en mooi vlees in elke vezel van zijn lijf zit.
Edwin Florès, de “Paddenstoelen jager” die mensen wegwijs maakt en mee op pad neemt om onder andere de meest mooie paddenstoelen te gaan plukken. Zo kan ik nog een flink groeiende lijst met namen samenstellen van personen die hun liefde, passie en kennis willen uitdragen over de producten waarmee ze werken.
Lokale ondernemer
Loop eens vaker binnen bij jouw lokale visboer en vraag welke vis er op dat moment op z’n best is en wees niet bang om op zoek te gaan naar een nieuw recept hiervoor als je nog nooit met die vissoort gewerkt hebt. Neem eens de tijd om bij de groenteboer naar binnen te gaan en te kijken welke soorten groente en fruit er op dat moment aanwezig zijn er probeer daar een spannend gerecht mee te maken. Elke goede slager of poelier kan je advies geven over de bereiding van een mooi stuk vlees of gevogelte. Bezoek eens een kaasboerderij en laat je verrassen door de prachtige smaken van de verschillende kazen. Proef eens het verschil tussen een vers eitje en het ei dat je in de supermarkt koopt. Wordt bewuster van wat je eet en hoe het smaakt. We zijn al te veel smaak kwijtgeraakt door de jaren heen door het koken uit pakjes en zakjes en ik wil me graag sterk maken voor weer de authentieke smaken.
Oh ja, een mooie olijfolie (uiteraard van Olivioli) geproduceerd door kleine producenten mag natuurlijk in dit alles ook niet ontbreken.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...